Kolumna Thor Elite LM/OVM

Kolumna Thor Elite LM/OVM

Kolumna Elite z głowicą typu Młot Thora, pozwalająca oszczędzić na wysokości zestawu.

Konfiguracja podstawowa

Średnica54mm

Cena od 2 799,00 zł brutto

Cena konfiguracji: 2 799,00 zł brutto

Opis produktu

Kolumna rektyfikacyjna Thor Elite to obniżona wersja naszej kolumny Elite, pozwalającej uzyskiwać czysty produkt 96%+ oraz trunki smakowe. Ograniczenie wysokości możliwe jest dzięki zastosowaniu innego typu głowicy- całkowicie poziomego układu nazwanego- z racji swojego kształtu- Młotem Thora. Obsługa kolumny jest identyczna jak każdej innej kolumny LM/OVM, gdyż zmiana orientacji skraplacza z pionowego na poziomy nie ma wpływu na łatwość obsługi. 



Kolumna posiada system LM (precyzyjny zawór odbioru w głowicy) do odbierania trunków smakowych, zbożowych, owocowych, czy aromatyzowanych oraz system OVM (z chłodnicą prostą) do otrzymywania spirytusu >96%.



Wysokość zestawu na różnych typach beczek prezentuje tabela:





Z uwagi na fakt, że głowicę Thora wybiera się ze względu na oszczędność wysokości najlepiej ustalić wysokość całości indywidualnie. Dopasujemy wysokość kolumny do Twojego pomieszczenia. Zaoszczędzone miejsce to więcej miejsca na zasyp, lub na dołożenie bufora wzmacniającego. Po prostu wybierz oczekiwaną wysokość całości z menu konfiguratora po prawej stronie karty produktu (nad opisem). 



Do kolumny można dołożyć bufor wzmacniający widoczny na niektórych zdjęciach. Bufor wpływa na zwiększenie prędkości odbioru, która dochodzi do ponad 1.7l/h dla produktu >96%. Pełen opis bufora znajduje się w karcie produktu pod tym linkiem. Bufor to dodatkowe 35cm wysokości zestawu. 



Opis systemów wykorzystanych w kolumnie:

1. system OVM- obniżony VM. Pozwala on na szybszy odbiór gonu głównego z pominięciem długiej stabilizacji. Frakcje lekkie kumulują się ponad odejściem OVM i odbierane są przez część procesu przez zawór LM, dzięki temu nie tracimy czasu na długą stabilizację, a dodatkowo eliminujemy zanieczyszczenie produktu przedgonami. Jego działanie oparte jest na "zasysaniu" nasyconych par etanolu z wypełnienia i skierowanie ich przepływu przez zawór do prostej chłodnicy Liebiga. Ilość tych par jest regulowana zaworem kulowym umieszczonym przed chłodnicą, na wysokości pobierania par, kilkadziesiąt centymetrów poniżej głowicy.



2. System LM- to regulacja przepływem cieczy. Zmniejszając ilość odbieranego destylatu małym zaworkiem zmienimy tez ilość destylatu powracającego na wypełnienie. Z tego systemu oprócz bardzo czystego spirytusu możemy otrzymywać tzw. smakówki- czyli destylaty ziołowe, owocowe i zbożowe- np. śliwowicę, czy whisky. 



Otwierając zawór LM maksymalnie uzyskujemy identyczny efekt jak przy destylacji prostej, czyli pot-still. Kolumna pracuje wtedy bez refluxu (czyli ponownego napływu) i produkt jest taki, jak to dawniej bywało- potstilli używa się przy destylatach smakowych, gdzie dzięki destylacji prostej wyciąga się aromat surowców. Jeżeli destylaty smakowe, owocowe i zbożowe będą stanowiły istotną część produkcji, polecamy do zestawu zamówić chłodniczkę LM oraz papugę, do sprawdzania mocy odbieranego destylatu na bieżąco. Pomaga to w odbiorze i ułatwia pracę z destylatami smakowymi. 



Przy jednoczesnym użyciu systemu OVM i LM, z systemu LM możemy kroplowo odbierać frakcje lżejsze, podczas odbierania produktu >96% z systemu OVM. 



Głowica wyposażona jest we wziernik, który umożliwia lepszą współpracę z kolumną. Dzięki niemu mamy wgląd w to, co dzieje się w środku. Obserwacja zalania kolumny przekłada się dodatkowo także na oszczędność prądu (precyzyjniejsza regulacja mocą grzania)- widząc moment zalania możemy tak obniżyć moc, żeby grzać najefektywniej. Oprócz tego możemy kontrolować, czy w kolumnie nie dochodzi do niekorzystnych zjawisk mogących mieć wpływ np. na wydajność. 



Pomiar temperatury odbywa sie w trzech miejscach- w dole kolumny, pod głowicą oraz w zbiorniku. Zestaw zawiera nasz precyzyjny termometr LCD z pomiarem do drugiego miejsca po przecinku. Lepsze termometry to lepsza kontrola. Pozwala to na wychwycenie każdej zmiany temperatury w kolumnie i daje czas na reakcję. Powtarzalność pomiarów pozwala na wyciąganie wniosków z kolejnych procesów i lepsze poznawanie swojej kolumny oraz zjawisk w niej zachodzących- dzięki temu przy rektyfikacji kolejno podobnych wsadów można przewidywać ilości, czasy, prędkość odbioru i cała praca idzie znacznie sprawniej oraz wymaga mniej uwagi operatora.

Kolumna wypełniona jest sprężynkami pryzmatycznymi stalowymi. Rolę katalizatora pełni cała kolumna, nie trzeba więc wypełniać jej dodatkowo wypełnieniem miedzianym i tracić na nie cenne miejsce. Można mieć większy zasyp dobrego, stalowego, pryzmatycznego wypełnienia. Wypełnienie jest partycjonowane w celu uniknięcia zbijania sprężynek i zwiększenia wydajności. 



Dodatkowo zbiornik wyposażony jest w termometr mierzący temperaturę cieczy. Kolumna montowana jest do kega złączem Tri- Clamp, połączenie mocowane jest specjalną obejmą, nie wymaga wkręcania. To pewne połączenie- materiał, z którego wykonano obejmę zapewnia wieloletnią pracę bez ryzyka wytarcia, czy wyrobienia. Do uszczelnienia połączenia wykorzystuje się uszczelkę silikonową.  

Zbiornik kolumny to ocieplony pianką kauczukową keg o pojemności 30, 50 lub 100l z grzałkami- 2x2kW (30 oraz 50l) lub 3x2kW (100l). Czas rozgrzania zbiorników (wsad 13%, temperatura startowa 24*C):



Keg 30l (27l cieczy): 30 minut (2x~2kW)

Keg 50l (47l cieczy): 52 minuty (2x~2kW)

Keg 100l (95l cieczy): 70 minut (3x~2kW) lub 55 minut (4x~2kW)



Zbiornik posiada dodatkowy wlew 3/4", z możliwościa montażu wlewu 2" lub 4". Spust standardowo stanowi zawór 3/4" z możliwością powiększenia do 1 lub 2 cali.

Czyszczenie kolumny opisane jest w instrukcji, którą dołączamy razem z instrukcją obsługi kolumny do każdego zestawu. W praktyce konserwacja kolumny jest zupełnie nieuciążliwa, zwłaszcza w przypadku czyszczenia wodą odwarową (tj. raz na kilka tygodni odebranie 1-2l wody, która zostanie z kotła po destylacji alkoholu). Kwaśne właściwości wody odwarowej czyszczą kolumnę w środku. I tyle. Nie ma tle "zabawy", co z katalizatorami w kolumnach stalowych, które co dwa- trzy procesy trzeba czyścic w środku. Nie ma problemu z metalicznym posmakiem, nie ma problemu z zapachem zgniłych jaj. Sprzęty miedziane do dzisiaj są wybierane w mikrogorzelniach, bo to po prostu jakość sama w sobie.



Mając na uwadze fakt, że część naszych Klientów to osoby, które nie miały wcześniej związku z tematem domowego wytwarzania alkoholi do każdej kolumny dokładamy oprócz instrukcji krok-po-kroku jak ją podłączyć i obsługiwać, dodatkowo opracowanie o drożdżach, fermentacji, zacieraniu, planowaniu i przygotowywaniu nastawów i zacierów "w pigułce". Oprócz podstawowych informacji o nastawianiu są tam informacje praktyczne, zdjęcia produktów, które pomagają w zacieraniu, wyrobie win, czy krótkie opisy obsługi np. cukromierza. Nie są to opisy kopiowane z Internetu, tylko opracowane przez nas, fachowców z tytułami naukowymi w dziedzinie biotechnologii oraz mikrobiologii.



Kolumna może zostać zautomatyzowana. Możliwe jest dołożenie automatyki E-ARC lub sterownika SKN firmy Bolecki, sterującego kompleksowo całym procesem w formie tekstowej.  Sterownik SKN posiada możliwość zapisywania logów procesowych na kartę pamięci SD oraz możliwość zdalnej aktualizacji oprogramowania. Zapewnia pomiar temperatury w 3 punktach z rozdzielczością do 0.001C (czujnik A25) oraz 0,01 (czujniki DS) oraz sterowanie motozaworem OVM, dwoma elektrozaworami (woda i przedgon), jak również dwoma grzałkami do 4kW (sterowanie grupowe). Wybierając sterownik SKN z list rozwijanych konfiguratora, otrzymasz zestaw bez zbędnych wtedy regulatora i termometrów z zestawu standardowego- oszczędzasz ponad 300zł!

Film z obsługi kolumny:

https://www.youtube.com/watch?v=oC-ejFl3vlI

Sterownik SKN firmy Bolecki sterujacy mocą grzania, odbiorem destylatu oraz obiegiem wody chłodzącej. Wersja trzecia sterownika.

599,00 zł

Wąż do podłączenia wody chłodzącej. 

3,60 zł

Produkty Powiązane