Jaki destylator wybrać?

Jesteś tu, bo szukasz swojego pierwszego sprzętu do destylowania własnego alkoholu? Nie wiesz, jaki sprzęt będzie dla Ciebie najlepszy i jaki destylator wybrać? Na to z pozoru trudne pytanie bardzo łatwo znaleźć odpowiedź, jeżeli wiesz, co chcesz z jego pomocą otrzymywać. Nie martw się, że to Twój pierwszy kontakt z takim sprzętem! Do każdego sprzętu dokładamy autorską, szczegółową, ilustrowaną i kolorową instrukcje obsługi napisaną tak, żeby nawet ktoś, dla kogo będzie to pierwszy kontakt z domowym wyrobem alkoholu nie miał z tym problemu. Zatem do dzieła!



1. Interesuje Cię wyłącznie czysty spirytus? Produkujesz dużo nalewek i wymagasz neutralnego produktu do ich tworzenia, takiego, który nie będzie maskował smaku użytych ziół i owoców swoją ostrością? Lubisz tylko czystą wódkę, w której nie ma niepotrzebnych drożdżowych aromatów i ostrego, szczypiącego smaku? Wybierz miedzianą kolumnę rektyfikacyjną. W prosty sposób otrzymasz produkt o mocy ponad 96% bez naleciałości smakowo-zapachowych. Im lepiej wyposażona kolumna, tym łatwiejszy, szybszy i prostszy proces na niej przeprowadzisz. Jeżeli wiesz ile chcesz wydać, spróbuj naszego poradnika: jaki destylator wybrać do 1000, 2000, 3000 i 5000zł? 

2. Wódka czysta i spirytus nalewkowy są ważne i chcesz je robić, ale chcesz otrzymywać też destylaty smakowe? Trochę whisky, może śliwowica, czasami jakieś jabłka? Nie wyszło Ci wino i chcesz zrobic z niego brandy owocowe? Tutaj też sprawdzi się miedziana kolumna rektyfikacyjna. Kolumny miedziane są bardzo uniwersalne, potrafią robić wiele rożnych destylatów- w tym smakowe. Najłatwiejsza w obsłudze, najbardziej polecana i przyjazna początkującym jest kolumna Elite!



3. Nie chcesz produkować bezwonnego spirytusu, masz ochotę raczej na destylaty z posmakiem surowca- owocowe i zbożowe? Chcesz spróbować rożnych smaków, przerobić te wina z piwnicy? Wybierz miedziany destylator prosty pot-still. To najbardziej tradycyjny i najprostszy sprzęt. Tutaj to operator rozdaje karty, dzieląc odbiór destylatu na frakcje, które potem ze sobą łączy- jak mistrz destylacji w gorzelni. Jeżeli masz małe ilości win i nalewek albo chcesz poeksperymentować z przepisami- wybierz mikro pot-stilla. Jeżeli masz ochotę na więcej smakowych alkoholi z różnych surowców- polecamy klasycznego pot-stilla



4. Może chcesz od zacząć od destylatów owocowych i zbożowych, ale nie wykluczasz, że w przyszłości rozbudujesz i ulepszysz sprzęt tak, aby potrafił również otrzymywać 96%? Możesz wybrać miedzianego pot-stilla z kołnierzami do rozbudowy. Dzięki kołnierzom możesz wyposażyć swój destylator w rożnego typu przystawki (aromatyzującą do ginu, czy refluxową do ograniczenia strat i wzmocnienia produktu), ale tez rozbudować go do kompletnej kolumny. Więcej o rozbudowie pot-stilla przeczytasz w Artykule



5. Jeżeli z kolei chcesz profesjonalnie i bezkompromisowo podejść do tematu i produkować własną whisky, bourbona, brandy, czy calvados- wybierz miedzianą kolumnę półkową. To właśnie takich sprzętów używają gorzelnie rzemieślnicze na całym Świecie. Najwięcej „serca”, czyli najlepszego destylatu z minimalną ilością odpadu- a do tego niesamowity wygląd i przyjemność pracy na pięknym sprzęcie. Do kolumny półkowej możesz dołożyć wiele profesjonalnych akcesorii- aromatyzer do ginu, przystawka do mycia bez rozbierania, czy kulisty dysperser piany- to wszystko pozwala stworzyć najlepszą maszynę na rynku. Możesz ją postawić na dowolnym, wybranym przez siebie zbiorniku. 


Jakie grzanie wybrać? Oczywiście elektryczne- tańsze, bezpieczniejsze i bardziej dokładne. Szerzej o tym mówi nasz poradnik: "Grzanie elektryczne, czy gazowe?"

Jeżeli masz trudność w wyborze lub chcesz skonsultować swoją konfigurację z nami- zapraszamy do kontaktu. Jesteśmy do Twojej dyspozycji drogą telefoniczną pod numerem 518-321-377 (pon-pt 9-16) oraz mailowo, a także przez naszego Facebooka. Obsługę sprzętu możesz podejrzeć na naszym kanale Youtube

Jeżeli jakieś skróty są dla Ciebie niejasne, zapraszamy do naszego Artykułu o systemach destylacji!