Wino i destylat z wiśni
Sezon na wiśnie już w pełni! Warto zrobić z nich wino oraz aromatyczną, wiśniową okowitę!
Wino wiśniowe jest bogatym źródłem witamin C, PP i B, jak również garbników i kwasów organicznych. Dowiedz się, jak zrobić swojskie wino z wiśni oraz- jeżeli smak chcemy zachować na dłużej- pyszny destylat z wiśni.
Przepis na wino z wiśni to nie wszystko, co trzeba wiedzieć, aby stworzyć wyśmienite wino. Prócz receptury należy znać także podstawowe zasady robienie domowego wina.
Wyrób wina z wiśni wymaga zaopatrzenia się w akcesoria i naczynia do produkcji wina domowej roboty. Potrzebny będzie fermentor oraz rurka fermentacyjna, którą odprowadza się gazy. Na koniec musimy zaopatrzyć się w butelki, w których domowe wino z wiśni będzie przechowywane. Jeżeli wino ma być potem destylowane, butelki przydadzą się nie na wino, a na gotową okowitę.
Wiśnie świetnie nadają się na wino domowej roboty, gdyż dobrze fermentują. Można je łączyć z innymi owocami tworząc niezwykłe kompozycje smakowe. Z wiśni możemy zrobić wino czerwone zarówno wytrawne jaki słodkie czy półsłodkie. Można dodawać czereśnie, czy jabłka.
Do wyrobu domowego wina z wiśni konieczne będą specjalne drożdże: FD-3. Nie można ich zastąpić innymi drożdżami (np. do cukru), gdyż wino się nie uda.
Jak zrobić wino z wiśni?
Na swojskie wino wiśniowe wybieramy dorodne owoce, gdyż tylko takie gwarantują, że wino będzie miało dobry smak. Warto przy tym poczekać na sezon, gdy owoce są najtańsze. Owoce na wino należy dokładnie umyć, pozbawić ogonków i wydrylować.
Usunięcie pestek jest o tyle ważne, że pestki nie tylko nadadzą winu goryczkowaty posmak, lecz także zawierają szkodliwy kwas pruski. Jednak co do pestek zdania są podzielone. W wielu rodzinach robiło się wino domowej roboty z pestkami, dzięki czemu miało ono niepowtarzalny smak. Pewna ilość pestek tłumi posmak drożdży i lekko konserwuje wino. Dlatego też wiele osób robiących swojskie wino zaleca pozostawienie 20% pestek.
Wino robi się z soku wiśniowego zwanego moszczem. Wydrylowane wiśnie należy zmiażdżyć i pozostawić w fermentorze na 2-3 dni. Wylot naczynia zabezpieczamy gazą, lub luźną pokrywą aby nie dostały się do niego muszki owocówki. Po 2-3 dniach wyciskamy owoce, aby powstał gęsty sok zwany moszczem.
Aby z soku wiśniowego powstało wino, moszcz należy rozcieńczyć wodą i glukozą w takich proporcjach jakie wino chcemy uzyskać. Zazwyczaj sporządza się syrop z mieszanki 1 litra glukozy i 1 litra wody. Z reguły na 10 litrów moszczu stosuje się do 1,5-2 litrów syropu. Jeśli chcemy uzyskać wino słodkie i mocne dodajemy więcej syropu. Do wyrobu wina półsłodkiego dodajemy odpowiednio mniej syropu. Moszcz z syropem wlewamy do fermentora na wino do wysokości ⅔.
Fermentacja początkowa trwa zwykle kilka dni. Po tym okresie wino należy przecedzić i znowu odstawić na kilka miesięcy. Gdy dwutlenek węgla przestanie wypychać wodę z rurki oznacza to, że fermentacja jest zakończona i wino można zlać do butelek. Robimy to ostrożnie, przy pomocy wężyka tak aby nie zmieszać wina z osadem. Wino powinno leżakować w butelkach około roku.
Jeżeli chcemy zrobić destylat, całość w tym momencie możemy (bez osadu) wlać do zbiornika destylatora i przedestylować wg. Jego instrukcji. Idealnie nada się do tego destylator prosty pot-still lub kolumna półkowa, która da nam znacznie więcej aromatycznej okowity wiśniowej.
Zazwyczaj przepis na wino z wiśni zawiera ilość owoców, cukru, wody i rodzaj drożdży winiarskich. Receptura zakłada zmienne proporcje tych składników w zależności od tego czy chcemy uzyskać wino mocne czy słabsze.
Typowy przepis na wino z wiśni zawiera następujące składniki:
10 kg wiśni
1,3 kg glukozy
1-5 l wody
5 g pożywki DAP
Ten przepis na wino z wiśnie pozwoli nam uzyskać wino 10% w ilości 10 litrów. Jeśli chcemy uzyskać wino o większej mocy należy dodać więcej cukru i mniej wody.
Pamiętaj, że proporcje i przepisy zawsze znajdziesz też w opracowaniu, które dodajemy do każdego destylatora!