Obliczenia dla nastawów i zacierów, rozcieńczanie
Jak policzyć ile wody dodać do spirytusu, żeby rozcieńczyć go do spodziewanego procentu? Jak obliczyć ile wyjdzie alkoholu z użytej objętości cukru? Dzisiaj zajmiemy się przydatnymi w tym celu wzorami, a dokładniej jednym, bardzo prostym:
C1 x V1 = C2 x V2
C1: to stężenie pierwszego układu
V1: to jego objętość,
Czyli jeżeli mamy 5 litrów 10% alkoholu w słoiku, to opiszemy to C1= 10%, V1= 5l.
Analogicznie, C2 i V2 to stężenie i objętość drugiego układu, w którym zwykle mamy naszą niewiadomą. Przekładając na prostszy język, będzie to opis naszego drugiego naczynia, którego objętość znamy, lub też procent który znamy, a nie wiemy ile miejsca zajmuje.
Chcąc oszacować objętość i procent alkoholu przyjmujemy, że z jednego kilograma wsypanego cukru uzyskujemy przeciętnie 1l 50% alkoholu.
Zatem jeżeli w naszym nastawie mamy 5kg cukru, możemy się spodziewać, że będzie tam 5l 50% alkoholu i woda. Wykorzystując wzór C1 x V1= C2 x V2 liczymy, że 5l x 50%= Xl x Y%, gdzie X= objętość naszego nastawu, a Y to nasz obliczany procent.
Konkludując: Jeżeli mamy 5kg cukru w 25l nastawu nasz wzór wygląda tak:
Y[%]= (5l x 50%) / 25l
Y[%]= 250/25
Y= 10%
Zatem mamy 25l 10% nastawu. Ile z tego będzie alkoholu surowego po destylacji?
Analogicznie:
25l x 10% = P x Q%, gdzie P= objętość wykapanej surówki, a Q= jej woltaż.
Jeżeli wykapało nam z tych 25l 3,5l, to stosując znany już wzór:
Q[%]= (25l x 10%)/ 3,5l
Q= ~71,5%
No to teraz: ile wody dolać, żeby otrzymać np. 40% wódkę?
I znowu:
3,5l x 71,5%= xl x 40%
x=6,25l
6,25-3,5=2,75- czyli musimy dolać 2,75l wody, żeby otrzymać 6,25l 40% wódki.
Oczywiście, istnieje prostszy sposób- wlewamy spirytus do wody i sprawdzamy alkoholomierzem. Najtańsze alkoholomierze można kupić tutaj, a jeżeli potrzebujesz wskaźników o dużej precyzji- zerknij na ultradokładne alkoholomierze GOMAR. Mają one zakres od 0 do 100% lub- przydatny zwłaszcza do spirytusu- zakres 70-100%.
Pamiętaj, że alkoholomierze wskazują poprawnie tylko w temperaturze wzorcowania, więc przed pomiarem upewnij się, że próbka ma dokładnie 20 stopni Celsjusza. Wskazanie jest możliwe tylko w próbce czystego etanolu w wodzie, czyli pomiar mocy wina, nalewki, czy nastawu bądź zacieru nie jest możliwy. Aby obliczyć moc wina, musimy znać początkowe i końcowe stężenie cukru, które mierzymy cukromierzem (różnicę BLG podziel przez 2).