Zimowa promocja- kup na 3 raty 0% z tPay! 

Sprawdź poradnik
05907222624104
Kolumna Thor 76mm
Kolumna Thor 76mm
Kolumna Thor 76mm
Kolumna Thor 76mm
Kolumna Thor 76mm
Kolumna Thor 76mm
Kolumna Thor 76mm
  • Kolumna Thor 76mm
  • Kolumna Thor 76mm
  • Kolumna Thor 76mm
  • Kolumna Thor 76mm
  • Kolumna Thor 76mm
  • Kolumna Thor 76mm
  • Kolumna Thor 76mm

Kolumna Thor 76mm

05907222624104
od 4 199,00 zł brutto
Cena twojej konfiguracji

Darmowa wysyłka od 500 PLN

Wyprodukowane w Polsce

Wysyłamy na cały świat

O produkcie

Nawet 3l spirytusu na godzinę! Kolumna miedziana Thor 76mm jest rozwinięciem naszej bestsellerowej kolumny Thor Elite, posiada jednak większą średnicę (76mm) zapewniającą lepszą wydajność oraz bardzo duży wziernik SMS. Wyposażona jest w systemy odbioru: LM (z zaworem precyzyjnym Riegler) do odbioru destylatów smakowych oraz system OVM (obniżony odbiór par) do otrzymywania czystego produktu 96% z oszałamiająca wydajnością. 



Kolumna ma 150cm lub 170cm wysokości (do wyboru z list rozwijanych na szczycie), 76mm średnicy i domyślnie komponowana jest ze zbiornikiem 50l, który może być zamieniony na zbiornik 100l. Większa niż standardowa średnica zapewnia bardzo duże tempo odbioru destylatu, a z racji dużej wysokości wypełnienia pryzmatycznego (sprężynki pryzmatyczne ze stali KO) jakość pozostaje na niezmiennie wysokim poziomie, przekraczającym 96%. Wziernik SMS jest bardzo wygodny w montażu, a jego duża średnica zapewnia wgląd do kolumny na każdym etapie procesu. Pozwala to dobrać moc grzania za każdym razem do konkretnego wsadu, uzyskując maksymalną wydajność. 



Przy produkcji produktu 96% za pomocą systemu OVM średnica kolumny zapewnia wydajność ok. 3 litrów na godzinę (dla wsadu 15%), a przy rektyfikacji mocniejszych wsadów (stripp, produkt wstępnie odpędzony metodą pot-still) prędkość może przekroczyć 4-5l/h. 



Przy produkcji destylatów smakowych za pomocą sytemu LM prędkość odbioru może być jeszcze wyższa, zależy bezpośrednio od przyłożonej mocy grzania. Do produkcji destylatów smakowych (owocowych: calvados, brandy, grappa; zbożowych: whisky, burbon, starka) warto z list rozwijanych w górnym menu zamówić dodatkowo opcję wkręcanej bezpośrednio do zaworka precyzyjnego  chłodniczki LM, do której można również wybrać aerometr dynamiczny, tzw. Papugę, do ciągłego pomiaru mocy otrzymywanego destylatu. Papuga ta łączona jest z chłodnicą za pomocą obejmy Tri-Clamp. Dzięki chłodniczce w papudze możemy mierzyć moc destylatu od razu w temperaturze wzorcowania alkoholomierza, dzięki czemu otrzymujemy zawsze niezafałszowany wynik. Bez chłodniczki należy brać każdorazowo poprawkę na temperaturę destylatu- gorący destylat zawyża wskazanie. 



Zbiornik (z kega) 50l wyposażony jest w dodatkowy wlew, spust oraz termometr LCD mierzący temperaturę par. Średnice wlewu oraz spustu (domyślnie 3/4”) można powiększyć: im gęstsze wsady będą przetwarzane, tym większe średnice zalecamy. Zbiornik ogrzewany jest grzałkami ULWD o niskiej gęstości mocy (niecałe 8W/cm^2), co umożliwia grzanie win z owocami, czy lekkich zacierów zbożowych bez potrzeby używania kotła z płaszczem olejowym. Moc grzałek regulowana jest dołączanym do zestawu regulatorem. Ilość grzałek można modyfikować w menu na szczycie, domyślnie są to dwie grzałki po ~2000W każda. Optymalna praca kolumny wymaga mocy ok. 6kW. Dla zbiorników 50l zalecamy maksymalnie 3 grzałki (3x2000W), do 100l- 3 lub 4 grzałki, w zależności od wydajności instalacji elektrycznej. 

Zbiornik jest ocieplony pianką kauczukową w celu redukcji kosztów energii oraz dla bezpieczeństwa- o ocieplony zbiornik nie można się przypadkowo oparzyć. Pojemność zbiornika może być zwiększona do 100l- większe zbiorniki oczywiście również są dostępne, zachęcamy do kontaktu. Rozgrzewanie zbiorników zajmuje:





Keg 50l (47l cieczy): 52 minuty (2x~2kW) lub 34 minuty (3x~2kW)



Keg 100l (95l cieczy): 70 minut (3x~2kW) lub 55 minut (4x~2kW)







Głowica w kształcie litery „T” zawiera kilka metrów bardzo wydajnej spirali chłodzącej, gwarantując niskie zużycie wody przez cały proces. Woda podłączana jest do układu poprzez szybkozłaczkę chłodnicy OVM, a z niej wędruje do skraplacza szczytowego w głowicy. Z głowicy, drugą złączką woda opuszcza układ. Głowica posiada niezależne odpowietrzenie, gwarantujące bezciśnieniową pracę całej kolumny. 



Zestaw wyposażony jest w dwupunktowy termometr z sondami DS, mierzący temperaturę w kolumnie w dwóch punktach- w dolnej części oraz pod głowicą. Rozdzielczość termometru (do drugiego miejsca po przecinku) zapewnia maksymalną kontrolę nad procesem nawet niedoświadczonym użytkownikom. Do kolumny można zamontować sterowniki automatyki:



 W wersji bardziej podstawowej: e-ARC- wymaga ręcznego ustawienia mocy grzania i odebrania przedgonu (pierwszych frakcji),  potem przejmując kontrolę nad procesem odbioru spirytusu (sterując elektrozaworem odbioru). 



W wersji bardziej rozbudowanej, dla zaawansowanych: sterownik SKN V5- steruje mocą grzania, zalewaniem, odbiorem przedgonu oraz gonu głównego, steruje dopływem wody chłodzącej oraz wyłącza kolumnę w przypadku awarii (brak wody chłodzącej) lub końca procesu. To najbardziej rozbudowany sterownik automatyki do kolumn rektyfikacyjnych dostępny na rynku, polecany doświadczonym użytkownikom- nie zalecamy go osobom początkującym ze względu na mnogość ustawień.  





Obie opcje można wybrać z list rozwijanych w górnej części karty produktu. 



 

Zestaw standardowy zawiera:

  • Zbiornik 50l, z wlewem, spustem (3/4”), termometrem LCD z długą sondą oraz dwoma grzałkami ULWD ~2000W 
  • Regulator mocy grzałki
  • Termometr z dwoma sondami DS
  • Dwa segmenty kolumny wypełnione sprężynkami pryzmatycznymi KO
  • Precyzyjny zawór LM 
  • Chłodnicę systemu OVM
  • Obejmy Tri-Clamp do podłączenia kolumny oraz zbiornika
  • Elementy wziernika SMS
  • Wąż łączący chłodnice OVM z głowicą
  • Szybkozłączki do podłączenia wody



Do kolumny można dokupić bufor 219mm, który jeszcze dodatkowo zwiększa jej szybkość!

Mając na uwadze fakt, że część naszych Klientów to osoby, które nie miały wcześniej związku z tematem domowego wytwarzania alkoholi do każdej kolumny dokładamy oprócz instrukcji krok-po-kroku jak ją podłączyć i obsługiwać, dodatkowo opracowanie o drożdżach, fermentacji, zacieraniu, planowaniu i przygotowywaniu nastawów i zacierów "w pigułce". Oprócz podstawowych informacji o nastawianiu są tam informacje praktyczne, zdjęcia produktów, które pomagają w zacieraniu, wyrobie win, czy krótkie opisy obsługi np. cukromierza. Nie są to opisy kopiowane z Internetu, tylko opracowane przez nas, fachowców z tytułami naukowymi w dziedzinie biotechnologii oraz mikrobiologii.





Wysokość zestawu na zbiorniku 50l to ~205cm (kolumna 150cm) lub 225cm w przypadku kolumny 170cm. Na zbiorniku 100l wysokości te to odpowiednio 213cm oraz 233cm. 

ean13
5907222624104

Polecamy do tego produktu

1 059,00 zł -50,00 zł od 1 009,00 zł brutto
Cena twojej konfiguracji
  • Promocja
od 2 000,00 zł brutto
Cena twojej konfiguracji
od 65,00 zł brutto
Cena twojej konfiguracji