Robimy limoncello z cytryn BIO!
Limoncello z bio cytryn – przepis tradycyjny
Składniki:
- 10 dużych bio cytryn (najlepiej z południa Włoch, np. odmiana Sfusato Amalfitano, ale każda ekologiczna, cienkoskórna cytryna się nada)
1 litr spirytusu rektyfikowanego 95% (najlepiej zbożowy, nie ziemniaczany)
1 litr wody
700–900 g cukru (w zależności od preferowanej słodyczy)
Przygotowanie:
· Umyj dokładnie cytryny. Skórka bio cytryn nie zawiera wosku, ale warto je wyszorować miękką szczoteczką i osuszyć.
· Obierz cytryny cienko – tylko żółtą część skórki (bez białego albedo, które jest gorzkie). Najlepiej użyć obieraczki do warzyw lub ostrego nożyka.
· Zalej skórki spirytusem w szklanym słoju. Zamknij szczelnie i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na przynajmniej 24h, a najlepeiej 3-4 dni. Codziennie potrząsaj słoikiem. Skórki powinny oddać cały aromat – spirytus zabarwi się na intensywny żółty kolor.
· Po okresie maceracji przygotuj syrop cukrowy: wymieszaj gorącą wodę z cukrem, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
· Przefiltruj spirytus przez sitko lub gazę, usuwając skórki.
· Wymieszaj spirytus z wystudzonym syropem cukrowym. Limoncello może się lekko zmętnić – to normalne i pożądane (tzw. efekt louche).
· Rozlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw na minimum 7 dni, a najlepiej kilka tygodni, do „przegryzienia się” smaków.
Podawanie:
Limoncello serwuj mocno schłodzone – najlepiej prosto z zamrażarki, w małych kieliszkach jako digestif po posiłku.
Uwaga: nie dodawaj soku z cytryn- zużyj go do przygotowania lemoniady! To nie nasza cytrynówka :)