13 maj, 2021

Jak zrobić bimber weselny?

Wysłane Przez: Piotr Celiński W: Artykuły Komentarz: 0 Trafienie: 20579

Bimber weselny!

Bimber weselny to tradycja tak stara, jak istnieje nasz (i nie tylko) kraj! Czy ktoś wyobraża sobie wesele bez bimbru? Bez drewnianego antałka, dębowej beczki ze „swojskim” alkoholem żadne poważne wesele nie będzie udane!

 

Przepis na bimber weselny to zwykle powód do dumy autora, nierzadko kogoś z rodziny weselników, który swoją recepturę zazdrośnie ukrywa przed zachwyconymi konsumentami. Zwykle mocniejszy niż wódka obecna na stołach, często zaprawiony karmelem, czy płatkami dębowymi, o słodkim posmaku i zapachu, który od razu każdemu dobrze się kojarzy.

 

Jak zrobić bimber weselny? Jak rozcieńczyć bimber weselny? Jak przyprawić bimber weselny?

 

Przepis idealny- jak zawsze- nie istnieje. Ile gustów, tyle dróg do dobrania bimbru i jego składników. Typowym przepisem będzie spirytus z miedzianej kolumny rektyfikacyjnej rozcieńczony wodą lub oskołą (sokiem z brzozy), zaprawiony karmelem (tzw. „przepalanka”). Nie brakuje zwolenników destylatu mniej oczyszczonego, z większym udziałem tradycyjnego posmaku i zapachu. Destylat taki można otrzymać metodą destylacji prostej, czyli z aparatur typu pot-still. Mniejszy procent alkoholu, mniejsze oczyszczenie, ale więcej „swojskich” aromatów, które niejednemu dobrze się kojarzą z zawartością piersiówki dziadka, czy wujka. Na takim aparacie można otrzymać również destylat z win, czy z owoców, a nawet ze zboża. Do bardzo gęstych wsadów z jęczmienia, czy żyta przyda się na pewno zbiornik z płaszczem olejowym.

 

Spirytus w domu to żaden problem posiadając kolumnę rektyfikacyjną z miedzi. Czysty produkt o mocy powyżej 96% może posłużyć jako baza do neutralnej wódki bez zapachu, czy smaku, która wcale nie będzie musiała być zmrożona do picia! Jeżeli ktoś nie lubi aromatu określanego jako „posmak drożdży” lub „drożdżowy posmak”, zdecydowanie powinien pójść drogą zrobienia świetnej wódki weselnej o konkursowej jakości i czystości pozwalającej docenić jej walory nawet w temperaturze pokojowej. Podstawą w tym przypadku jest najczystszy spirytus i dobrej jakości woda, z odpowiednim składem mineralnym- polecamy wody o mineralizacji do 200mg/l.  Woda to 60% składu wódki, więc nie oszczędzajmy na niej i wybierzmy taką, która smakuje nam solo.

 

Jak zrobić zacier na bimber? To opisujemy w naszym poradniku, nie będziemy więc się powtarzać. Podstawą jest alkohol, który bez problemu wyprodukujesz sam, a jakością zawstydzisz każdego weselnego „wujka, który wie lepiej”. Warto użyć drożdży, które posiadają wyższą tolerancję na alkohol, a przy tym zapewniają minimalna produkcje składników pobocznych. Nastaw- jeżeli nie używamy owoców, czy zboża- najlepiej zrobić z glukozy (znacznie czystszy, niż z białego cukru), a przed destylacją warto go wyklarować naturalnym środkiem klarującym.